Συνεχείς προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας

Συνεχείς προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής μειονότητας

Αρ. Πρωτ. 12001/23.06.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Διαρκείς είναι οι προκλήσεις, στις οποίες καταφεύγει η Κυβέρνηση της Αλβανίας κατά της ελληνικής μειονότητας, δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα και ανασφάλεια ανάμεσα στους κατοίκους. Οι συνεχιζόμενες συντονισμένες προκλήσεις εκ μέρους της Αλβανικής κυβέρνησης εναντίον των κατοίκων των ελληνόφωνων περιοχών παραβιάζουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικές υπηρεσίες της γείτονος χώρας προχωρούν συνεχώς σε ελέγχους στις επιχειρήσεις των κατοίκων της ελληνικής μειονότητας, με την επιβολή ακόμη και δυσβάσταχτων προστίμων χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικού λόγου, αλλά με απώτερο σκοπό να αφανίσουν τις μειονοτικές εκεί επιχειρήσεις. Ακόμη και σε βεβήλωση της ελληνικής σημαίας προχώρησαν ορισμένοι, προκαλώντας την οργή της ελληνικής μειονότητας. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2010 να πυροδοτείται το κλίμα καλής γειτονίας από  την Αλβανική κυβέρνηση και να προβαίνουν στην παραβίαση των δικαιωμάτων που έχει η ελληνική μειονότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο και η Ελληνική Κυβέρνηση τις επιθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης κατά της ελληνικής μειονότητας και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας;

Απάντηση Υπουργείου